SØSKEN TIL EVIG TID

Ein film om Magnar og Oddny frå Kleiva

En dokumentarfilm av FRODE FIMLAND. Den forteller historien om søskenparet Magnar og Oddny som driver familiegården omtrent på samme måten som generasjoner gjorde før dem. Det er som om tiden har stanset, mens den løper i veg.

SØSKEN TIL EVIG TID er en varm og poetisk dokumentar om søskenparet Magnar og Oddny som lever et enkelt liv på familiegården Kleiva i Naustdal kommune, noen mil fra Førde i Sogn & Fjordane.  Begge har passert70 år. De har alltid bodd sammen og driver gården omtrent på samme måten som flere generasjoner gjorde før dem. Det er alt de ønsker å fortsette med. Så lenge helsa holder.

Sett fra utsiden kan det virke som om tiden står stille i livene deres, uten at de enser at den allikevel går i fra dem. Det meste handler om livet i naturen, i fjøset og inne i huset. 

Den store eika på tunet får stor oppmerksomhet. Der kan de se værtegn som forbereder dem på gode og dårlige tider. Markene skal gjødsles, sås og høstes.  Kyrne skal mates, melkes og stelles. Kalver skal fødes og oppfostres. Søskenparet bruker all sin tid, kunnskap og kjærlighet på dette. Om høsten er det slaktetid.

Hjortestammen i skogen er også en del av livet på Kleiva. Den kommer uforstyrret ned på gården store deler av året, men særlig om vinteren når snøen er dyp og livet er vanskelig. Da hjelper det at søskenparet gladelig deler av kraftforet som egentlig er tiltenkt for dyrene i fjøset. Som takk for serveringen, spiser hjortestammen opp plommetrærne til dessert. Det er en strek i regningen for vertskapet.

Høydepunktet i tilværelsen er da de hvert år tar med seg buskapen til stølen på sommerbeite. Da er det ferie og sommerjobb på samme tid.  Men ikke i all evighet. Alder og helse gjør at det er naturlig å stille spørsmålet om det blir sommer på stølen også dette året. Og i så fall; blir det den siste?

Gjennom flere generasjoner har forandringene vært minimale på Kleiva. Noe nytt har imidlertid sneket seg inn. Hesten ble bytta ut med traktor på 60-tallet. De fikk lagt inn strøm og telefon i huset i løpet av 70-tallet. Og så fikk de en radio med kassettspiller på 1980-tallet. Den var til stor glede og ble mye brukt. Dessverre gikk den i stykker for noen år siden, og nå sitter de der med ei eske full av lydkassetter med musikk de ikke får lyttet til. 

Nylig fikk de brev fra Amerika. Magnar måtte inn til Førde for å  få det oversatt. Avsenderen var  en fjern slektning. 

Bestefaren til Magnar og Oddny hadde flere søsken som utvandret til Amerika. Den gang var fremtidsutsiktene mye dårligere enn nå. Skjønt nå står gården uten arvtagere. I 2013 ser ”utvandrerne” seg råd til å komme tilbake på besøk. 

Magnar er fornøyd med livet. Han har ikke satt seg i gjeld og sover godt om natta. Men ny radio med kassettspiller hadde vært kjekt. Det vil han kjøpe i julepresang til Oddny. Og så har han sett på en mobiltelefon.  Han har tenkt på at en slik kan være nyttig å ha med seg ut i skogen. Man vet jo aldri hva som kan skje med en enslig kar der ute.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

SØSKEN TIL EVIG TID er en liten, tilsynelatende triviell men allikevel spesiell historie om mennesker som lever slik mange nordmenn gjorde før oljerikdommen endret det meste: Tett på den naturen de lever i, men ganske fattige på gods og gull. Det er en film om de som har latt tiden gå langsomt, mens den raste av sted. SØSKEN TIL EVIG TID handler om mennesker som har valgt å være outsidere og er tilfredse med det. De har på sin beskjedne måte takket vennlig nei til å flytte ut av barndomshjemmet og til å bli med resten av verden inn i atomalderen, medietiden og data-alderen, for ikke å snakke om cyberspace. Her tar man bokstavelig talt et år av gangen og starter forfra igjen hvert år.  Men å leve et enkelt liv er ikke alltid så enkelt.

Kjøp den på DVD.

 

Tittel: Søsken til evig tid

Genre: Dokumentar

Lengde: 75 MIN/45 min

Produksjonsår: 2013  

Nasjonalitet: Norge

Regi: Frode Filmland

Manus: Frode Fimland & Karl Emil rikardsen

Klipp: Anders Teigen / Marius Smit

Lyd: Rune Hansen

Produsenter: Frode Fimland & Karl Emil Rikardsen

Produksjonsselskaper: FIM FILM og Relation04 Media 

Distributør: Tour de Force

 
 
relations04media.png
 
samarbeids.png

DESIGNED BY HIPP HURRA!!! - ALL RIGHTS RESERVED © COPYRIGHT 2013